Yleistä (rekisteröityminen, hinnoittelu, palvelun toiminta, toimialat)
Mikä on kevytyrittäjä, mitä on kevytyrittäjyys?
Kevytyrittäjä ei ole nimikkeellisesti virallinen työmuoto, koska lain silmissä ihminen on tällä hetkellä joko palkansaaja tai yrittäjä. Virallisemmin voidaan puhua itsensä työllistäjästä, henkilöstä joka työllistää itsensä yrittäjämäisesti laskutuspalvelun kautta.
Kevytyrittäjä hankkii itse toimeksiantajansa, tekee sovitut työt ja hoitaa laskutuksen laskutuspalvelun, kuten Finjob oy:n, kautta.
Finjob oy maksaa kevytyrittäjälle korvauksen kevytyrittäjän asiakkaalleen tekemästä työstä palkkana ja hoitaa kevytyrittäjän puolesta ennakonpidätyksen, arvonlisäveron ja tarvittaessa myös yrittäjän eläkevakuutusmaksut.
Millaisiin tilanteisiin kevytyrittäjyys ei sovi?
Kevytyrittäjänä et voi laskuttaa seuraavia luvanvaraisia tai muuten lainsäädännöllä estettyjä töitä tai niiden tekemistä on rajoitettu, suluissa määräävä laki / valvova viranomainen:
- työsuhteessa tehty työ (työlainsäädäntö)
- kokouspalkkio, henkilökohtainen luento- ja esitelmäpalkkio, luottamustoimesta saatu korvaus (Verohallinto)
- sosiaali- ja terveyspalvelut, myös hierontapalvelut jos niitä myydään koulutetun hierojan nimikkeellä (Aluehallintovirasto)
- luvanvaraiset sähkötyöt. Mikäli sinulla on vaadittava pätevyys ja laskutat sähköurakointiluvan omaavaa yritystä, on laskuttaminen mahdollista (Tukes)
- järjestyksenvalvonta tai vartiointi (Poliisi)
- kuorma- tai linja-auton, taksin, kaivinkoneen tai muun ajo- tai kulkuneuvon kuljettajana toimiminen, mikäli et itse omista tai maksa ajoneuvosta vuokraa. Mikäli tarjoat vain työpanostasi, niin kyse on työeläkelain näkökulmasta työsuhteisesta työstä jota ei voi siirtää laskutuspalvelulle (Työeläkelaki)
- sellaisten tuotteiden jälleenmyynti, mitkä eivät ole osa palvelukokonaisuutta, eli myyt pelkästään tuotteita (Verohallinto ja KKV) Voit kuitenkin myydä palveluun liittyviä tuotteita, esim. remontin yhteydessä laskutettuja tarvikkeita ym.
- kiinteistön- ja vuokranvälitys (Aluehallintovirasto)
- tatuointien ja lävistysten tekeminen (Aluehallintovirasto)
- drone-kuvaus (Traficom)
- alkoholin myynti (Aluehallintovirasto)
- elintarvikkeiden myynti, joita ei ole tehty laillistetussa elintarvikehuoneistossa. Esimerkkinä, jos myyt pitopalvelua ja valmistat elintarvikkeet kotona, et voi myydä niitä kevytyrittäjänä. Mikäli valmistat elintarvikkeet esim. koulun, seurakunnan tai ravintolan keittiössä, jolla lupa on, on myynti sallittua. (Ruokavirasto)
- turvapaikanhakijoiden tekemä työ (Migri)
- Norjassa tehty työ (Norjan veroviranomainen)
Kuinka aloitan palvelun käytön?
Kaikessa yksinkertaisuudessaan palvelu toimii siten että:
1. Aloita palvelun käyttö vaikka heti Rekisteröitymällä.
2. Kun rekisteröitymisesi on hyväksytty, saat ohjeet kirjautumiseen sähköpostiisi ja pääset aloittamaan järjestelmän käytön vaikka heti.
3. Aloita laskutus.
Maksaako rekisteröityminen?
Palveluun rekisteröityminen on ilmaista eikä rekisteröityminen velvoita sinua mihinkään.
Paljonko palvelun käyttäminen maksaa?
Laskutuspalvelun käytön hinta eli palvelupalkkiomme on vain 4,00 % arvonlisäverottomasta laskutussummasta, palvelupalkkio sisältää tarpeelliset tapaturma- ja vakuutusmaksut.
Maksimipalkkiomme on 250 euroa/kertalaskutus.
Pikapalkan kustannus on normaalin 4 % palvelupalkkion lisäksi 4 %, eli yhteensä 8 %.
Voitteko tehdä laskun puolestani?
Mikäli koet, että laskun teko on liian hankalaa tai sinusta tuntuu että tietotekniikka tai sovellukset ei ole “sinun juttu”, voimme tehdä laskun puolestasi. Emme peri tästä palvelusta mitään erillistä kulua. Riittää että lähetät meille sähköpostilla osoitteeseen: info@finjob.fi, seuraavat tiedot:
- omat tietosi
- laskutusosoite
- laskun toimitustapa (sähköpostilasku, verkkolasku, kirjelasku)
- laskutettavan palvelun tiedot (hinta, määrä, tunti, urakka)
- laskun arvonlisävero (pääsääntöisesti 25,5 %, mutta poikkeuksia mm. esiintyvän taitelijan alv 0 % ja rakennusalan käänteinen alv).
- palkkajakso eli päivämäärät milloin työ on tehty
- maksuehto, jonka mukaan laskun eräpäivä määräytyy, esim. 7 pv, 14 pv, 21 pv tai 30 pv.
- mahdolliset liitteet laskulle
Kuinka käytän laskutusjärjestelmää?
Laskutusjärjestelmä neuvoo sinua askel askeleelta laskun luomisessa ja muissa toiminnoissa.
Asiakkaiden lisäämiseen, laskun luomiseen ja kulujen lisäämiseen löytyy ohjeita myös linkeistä:
Mikä on työilmoitus? Kuinka teen sen?
Laskutusjärjestelmän Valikossa on valinta Työilmoitukset.
Työilmoitus on vakuutusyhtiötä varten tehtävä ilmoitus, sen avulla laskutuspalvelu voi todentaa kevytyrittäjän ilmoittaneen aloittaneensa työskentelyn laskutuspalvelun kautta. Tapaturma- tai vastuuvahingon sattuessa työilmoituksen avulla tämän todistaa ja vakuutukset ovat voimassa.
Työilmoitus tulisi tehdä ja aktivoida ennen ensimmäisen laskun tekoa, muuten järjestelmä estää laskun teon.
Pääset tekemään työilmoituksen klikkaamalla Valikon Työilmoitukset-välilehteä jonka jälkeen ilmestyy uusi näkymä. Näkymän oikeassa alakulmassa näkyy vaaleansininen pallo, jossa on plusmerkki. Sitä klikkaamalla avautuu lomake Uusi työilmoitus. Täytä pyydetyt tiedot.
HUOM. Jokaista työkeikkaa tai eri toimialaa varten työilmoitusta ei tarvitse tehdä uudelleen, riittää että teet yhden työilmoituksen ja laitat kohdan “Työilmoitus on voimassa jatkuvasti (enintään 6 kuukautta kerrallaan)”.
Kun työilmoitus on valmis tallenna ja aktivoi se Tallenna ja aktivoi-painikkeella.
Voinko laskuttaa kauttanne toimialasta riippumatta?
Kauttamme voi laskuttaa miltei kaikkien alojen työntekijät, mutta erilaisten lupien ja säädösten vuoksi olemme joutuneen poissulkemaan joitakin aloja. Myöskään verkkokaupan ylläpitäminen kauttamme ei ole mahdollista. Erilaisten lupa- ja ilmoitusvaatimusten vuoksi kauttamme EI VOI LASKUTTAA seuraavia töitä:
– luvanvaraiset työt kuten elintarvikkeiden myynti ja valmistus, alkoholijuomien anniskelu ja myynti, taksiliikenne, drone-kuvaus, tatuointi- ja lävistyspalvelut ja majoituspalvelut jne.
– terveyden- ja sosiaalialan työt, koska vaatii rekisteröitymisen Valviran rekisteriin ja oman y-tunnuksen.
– kiinteistön- ja vuokranvälitys, koska vaatii rekisteröitymisen aluehallintovirastoon kiinteistönvälitysliikkeeksi.
– sähköalan ammattilaiset, joilla on oikeus tehdä näitä töitä ja asiaankuuluva pätevyystodistus, voivat laskuttaa sähköurakointiluvan omaavaa yritystä. Yksityishenkilöitä ja muita yrityksiä voidaan laskuttaa ainoastaan ns. yksinkertaisista sähkötöistä, maallikkotöistä, jotka eivät vaadi erillistä urakkailmoitusta. Lisäksi pätevyystodistuksen omaava henkilö voi laskuttaa vähäisiä kertaluonteisia sähkötöitä (esim. pistorasian lisäys).
– Kokous-, luento-, tai esitelmäpalkkiot. Verottajan ohjeen mukaan henkilökohtaisia palkkioita kuten esim. kokous-, luento-, tai esitelmäpalkkioita sekä hallituspalkkioita ei voi siirtää laskutuspalveluyritykselle, vaikka maksajan ja saajan välille ei syntyisi työsuhdetta. Näiden palkkioiden ennakonpidätyksen toimittaa työnsuorittajan toimeksiantaja.
Mikäli olet työn luvallisuudesta epävarma, voit kysyä asiaa meiltä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: asiakaspalvelu@finjob.fi
Saanko tilattua kauttanne Valttikortin?
Pystyt tilaamaan kauttamme rakennus- ja telakkatyömailla tarvittavan Valttikortin. Tilaamme kortit Vastuu Groupin korttipalvelusta, kortit ovat ns. itsenäisen työnsuorittajan Valttikortteja.
Korttia varten tarvitsemme henkilötunnuksen, verokortissa näkyvän veronumeron ja passikuvan kaltaisen kasvokuvan tiedostona. Tiedot voi lähettää sähköpostilla: info@finjob.fi.
Kortin hinta on 36,20 euroa (Vastuu Groupin perimä kulu).
Valttikorttien valokuvaohje:
https://support.vastuugroup.fi/hc/fi/articles/360005362019-Valttikorttien-valokuvaohje
Arvonlisäverotus
Tuleeko laskulle aina lisätä arvonlisävero?
Normaalisti laskutussummaan lisätään aina yleinen arvonlisävero 25,5 %. Poikkeuksia ovat:
– taiteellinen toiminta 0%, esim. muusikot, näyttelijät, taiteilijat, taikurit, dj:t, karaokeisännät ja muut julkiset esiintyjät. ”ARVONLISÄVEROLAKI 45§: Veroa ei suoriteta: 1) esiintyvän taiteilijan tai muun julkisen esiintyjän ja urheilijan palkkiosta”
– käänteinen arvonlisävero 0% (käytössä rakennusalalla)
– liikuntapalvelut 10%, esim. liikunnanohjaaja, joogan ohjaaja. Alennettua verokantaa voi käyttää myös silloin kun liikuntapalvelu myydään esim. kuntosalille, joka myy palvelun eteenpäin omille asiakkailleen. Alennetun 10%:n arvonlisäveron piiriin eivät kuitenkaan kuulu personal trainer-palvelut, eikä liikunnan opettaminen. Lisätietoa liikuntapalvelujen arvonlisäverotuksesta löytyy uudesta Verohallinnon ohjeesta osoitteesta:
Laskutan matkakuluja kuten päivärahoja asiakkaaltani. Laskutanko matkakulut ilman arvonlisäveroa?
Matkakulujen arvonlisävero määräytyy ns. pääsuoritteen mukaan, eli mikä on ollut varsinainen laskulla laskutettava työ mihin matkakulut liittyvät. Yleensä siis myös laskutettaville matkakuluille kuten kilometrikorvauksille, päivärahoille jne. lisätään 25,5 %:n arvonlisävero. Jos kuitenkin laskutettava työ on ollut 0% alv-kantaan kuuluva (esim. DJ-, karaokeisäntä- ja bändikeikat, rakennusalan käänteinen alv), niin myöskään matkakuluille ei lisätä arvonlisäveroa.
Liikevaihtoni jää alle 15.000 euron, voinko laskuttaa ilman arvonlisäveroa? Liikevaihtoni jää alle 30.000 euron, olenko oikeutettu arvonlisäveron alarajahuojennukseen?
Valitettavasti et, vaan laskulle on lisättävä alv 24%. Arvonlisäverovelvollisuus määräytyy Finjobin liikevaihdon mukaan, jonka vuoksi raja ylittyy.
Laskutuksessani on käytössä rakennusalan käänteinen alv. Toimitatteko toimeksiantajalleni tilaajavastuulain edellyttämät selvitykset?
Kyllä toimitamme. Asiakkaasi voi niin halutessaan tarkistaa tietomme myös Tilaajavastuu.fi-palvelusta.
Voinko lähettää laskuja myös ulkomaille?
Laskutusjärjestelmällä voi lähettää laskuja minne päin maailmaa vain. Huomioi kuitenkin, että Euroopan ulkopuolelle kirjepostina menevien laskujen perillemeno on tavanomaista hitaampaa ja epävarmempaa.
Kuinka laadin ulkomaille lähtevän laskun?
EU-maihin lähtevä laskutus on pääsääntöisesti ja EU:n ulkopuolelle lähtevä aina arvonlisäverotonta laskutusta. Laskulle ei siis lisätä 24% arvonlisäveroa, vaan alv-kanta on 0%. Käytössä on käännetty arvonlisäverovelvollisuus, jolloin maksaja on velvollinen suorittamaan veron. Maksajalla täytyy olla voimassaoleva arvonlisäverotunniste (VAT-number) ja VAT-numero tulee lisätä laskun Y-tunnus kohtaan. Pyydä VAT-numero toimeksiantajaltasi, voit tarkistaa numeron Euroopan Komission sivulta:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=fi
tai verottajalta puhelimitse tai sähköpostitse:
Laskutus ja sopimukset
Kuinka sovin laskutussummasta toimeksiantajani kanssa?
Tee toimeksiantosopimus kirjallisena toimeksiantajasi kanssa. Huomioi laskutussummaa sovittaessa arvonlisäveron osuus sekä palkanmaksun yhteydessä perittävät työnantaja- ym. kulut. Sovi myös maksuehdoista ja laskutettavista matkakuluista, kuten kilometrikorvauksesta. Käteenjäävää palkkasummaa voi arvioida palkkalaskurin avulla.
Toimeksiantosopimuslomakkeen voit ladata tästä linkistä:
Voiko asiakkaani saada työstä kotitalousvähennyksen?
Kyllä voi, jos ehdot täyttyvät. Asian voi tarkistaa Verohallinnon sivuilta:
http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys
Finjob oy:n asiakkaallesi lähettämä lasku kelpaa sellaisenaan verotukseen, mikäli työn osuus on laskulla eriteltynä.
Sen sijaan tarvikkeiden ja materiaalien osuus ei kuulu kotitalousvähennykseen.
Asiakkaasi ei kuitenkaan tarvitse erillistä todistusta tms. veroilmoitukselle, vaan lasku jossa työn osuus on eritelty, riittää.
Voinko säilyttää työttömyysturvani, vaikka laskutan Finjob Oy:n kautta?
Kyllä, tietyin edellytyksin. 1.1.2016 lähtien laskutuspalvelujen kautta työskentelevät henkilöt määritellään työttömyysturvalaissa yrittäjiksi. Oikeus työttömyysturvaan määritellään sen mukaan onko työ pää- vai sivutoimista, tämän määrittelyn ja siihen liittyvän lausunnon asiasta esimerkiksi Kelaa ja työttömyyskassaa varten tekee TE-toimisto. Työ- ja elinkeinoministeriön ohjeen mukaan:
”Ratkaisevaa arvioitaessa yritystoiminnassa työllistymistä on yritystoiminnan vaatima työmäärä. Jos työmäärä on niin suuri, että se estää kokoaikatyön vastaanottamisen, yritystoiminnassa työllistyminen on päätoimista. Arviointi perustuu kokonaisharkintaan, jossa otetaan huomioon kaikki toiminnan työllistävyydestä saatu näyttö. Työmäärää koskeva arvio voidaan perustaa työnhakijan omaan kertomaan.”
Arviointi on siis tulkinnanvarainen, jonka vuoksi asia kannattaa aina kuitenkin varmistaa omasta TE-toimistosta. Työttömyysturvan hakemista varten on tarpeellista pitää mahdollisimman tarkkaa tuntikirjanpitoa tehdyistä töistä, jotta voi tarvittaessa todentaa työskentelyn sivutoimisuuden. Tässä merkittävänä tekijänä on siis työaika, ei maksetun palkan suuruus. On myös syytä huomioida, että laskutusyrityksen tai muun laskutusyhteisön kautta tehty työ ei yleensä kerrytä työttömyyskassojen ansiopäivärahojen maksulle edellytyksenä olevaa työssäoloehtoa.
Voinko laskuttaa yritysten lisäksi myös yksityishenkilöitä?
Kyllä voit.
Entä jos asiakas ei maksa laskua?
Mikäli asiakas ei maksa laskua voimme lähettää hänelle muistutuslaskun/-laskuja. Mikäli asiakas ei muistutuksista huolimatta maksa velkaansa, voimme siirtää saatavan perintätoimiston käsiteltäväksi. Työnsuorittaja vastaa laskutusten oikeellisuudesta ja riidattomuudesta, epäselviä ja reklamoituja laskutuksia emme voi viedä perintätoimiston käsittelyyn.
Onko laskutussummassa jokin minimi?
Ei ole.
Milloin lähetätte laskun toimeksiantajalleni?
Käsittelemme laskutuspyyntöjä arkisin klo 9-16 ja lähetämme klo 15.30 mennessä saapuneet laskutukset saman päivän aikana.
Laskut lähtevät laskutusjärjestelmästä arkisin klo 18-20 välillä.
Palkanmaksu
Mikä on pikapalkka? Miten pikapalkka toimii?
Voit pyytää laskulle pikapalkan, mikäli edellytykset pikapalkalle täyttyvät. Pikapalkka on käytössä ainoastaan yrityksiä laskuttaessa. Pikapalkan avulla palkan voi saada laskutuksesta jopa samana päivänä. Jotta pikapalkkaa voi käyttää, täytyy kevytyrittäjällä olla yksi aiempi onnistunut laskutus ja palkanmaksu. Pikapalkkaa voi pyytää merkitsemällä laskulomakkeella valinnan “Haluan pikapalkan tälle laskulle” aktiiviseksi. Pikapalkalle laskun minimisumma on 500 euroa (alv 0 %) ja maksimisumma 5000 euroa (alv 0 %) , maksuehto saa olla korkeintaan 30 päivää. Pikapalkan kustannus on normaalin 4 % palvelupalkkion lisäksi 4 % (3,23 % + alv 24 %), eli esimerkiksi 1000 euron laskusta kokonaiskustannus olisi palvelupalkkio 4 % 40 euroa + pikapalkan palvelupalkkio 4 % 40 € = yhteensä 80 euroa.
Pikapalkka toimii käytännössä siten, että laskun oikeellisuus ja riidattomuus tarkistetaan maksajalta rahoitusyhtiön toimesta. Rahoitusyhtiö lähettää toimeksiannon saatuaan sähköpostilla vahvistuspyynnön sille yhteyshenkilölle, jonka olet asiakastiedoissa määritellyt yrityksen yhteyshenkilöksi. Kun viestiin on vastattu ja lasku on kuitattu hyväksytyksi, laitetaan palkka siitä maksuun. Riippuen siitä kuinka nopeasti maksajataho kuittaa laskun, voidaan palkka saada maksuun jopa samana päivänä.
Paljonko laskutussummasta jää minulle käteen kaikkien verojen ja maksujen jälkeen?
Arvonlisäveroton laskutussumma on ennakonpidätyksen alaista bruttotuloasi (työtuloa), pl. laskuttamasi verovapaat matkulut ja muut korvattavat kulut. Ennakonpidätyksen jälkeen nettopalkasta vähennetään palkkion lisäksi tapaturmavakuutusmaksu, sairausvakuutusmaksu ja mahdollisesti yrittäjän eläkevakuutusmaksu.
Yrittäjän eläkemaksusta (YEL) lisää tietoa löytyy sivulta:
ja vakuutuksen ottamisesta ja maksamisesta sivulta:
Käteenjäävää palkkasummaa voi arvioida palkkalaskurin avulla.
Vuoden 2023 työnantajan ja työntekijän maksut ovat seuraavat:
Työnantajamaksut:
Työnantajan sairausvakuutusmaksu 1,16 %
Työntekijän osuus:
YEL-maksu 0,0 % – 25,60 %
Ennakonpidätys verokortin mukaisesti
Lisäksi tietoa löytyy sivulta Kuinka palkka muodostuu.
Paljonko minun tulee laskuttaa, että saan tietyn nettopalkan?
Vaadittavaa laskutussummaa voi arvioida palkkalaskurin avulla,
lisäksi tietoa löytyy sivulta Kuinka palkka muodostuu.
Milloin palkka maksetaan minulle?
Ennen klo 14.00 tilimme tulleet maksusuoritukset maksetaan samana arkipäivänä, tätä myöhemmin tulleet maksut seuraavana arkiaamupäivänä,
ellei muuta ole sovittu. Voit myös pyytää palkan maksettavaksi tiettynä päivämääränä, esim. kuukauden viimeinen päivä tms.
Milloin palkka näkyy tililläni?
Eri pankkiryhmien välisessä rahansiirroissa on 1-2 päivän viive. Yleensä palkka näkyy tililläsi heti palkanmaksupäivästä seuraavana arkipäivänä, joskus harvoin viive saattaa olla 2 päivää.
Voinko kerryttää useampia laskutuksia yhdelle palkanmaksulle?
Verottajan ohjeen mukaan laskutuspalveluyrityksen on toimitettava ennakonpidätys silloin, kun palkka on nostettavissa, vaikka palkka maksettaisiin työn suorittajan toiveesta vasta myöhemmin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että palkan voi konkreettisesti nostaa omalle tililleen myöhemmin kuin maksu laskusta on saatu, mutta joudumme tilittämään ennakonpidätyksen maksun saapumishetkellä voimassa olevan verokortin mukaisesti. Mikäli voimassaolevaa verokorttia ei ole, joudumme pidättämään veron 60 %:lla. Tämän vuoksi emme voi myöskään maksaa matkakuluja tai muita korvauksia jälkikäteen, vaan laskuttajan tulisi huolehtia siitä, että voimassa oleva verokortti ja laskutukseen liittyvät kulut on toimitettu ja ilmoitettu meille silloin kun lasku lähtee asiakkaalle.
Verottajan tätä koskeva ohje on luettavissa Verohallinnon sivuilta:
Saanko palkanmaksusta palkkalaskelman?
Palkkalaskelma on nähtävissä tai ladattavissa omalle laitteelle pdf-muodossa kohdasta Palkat – > Lataa maksukuitti.
Palkkalaskelman tai palkkatodistuksen saat myös erikseen pyydettäessä paperiversiona kirjeitse.
Voinko toimia kevytyrittäjänä jos olen ulosotossa?
Kyllä voit. Siinä vaiheessa kun ulosottoviranomainen on lähettänyt meille maksukiellon, alamme periä ja tilittää ulosottomaksuja palkastasi. Pääsääntöisesti perittävä maksu on 1/3 nettopalkasta eikä suojaosuus ole käytössä, koska ulosottoviranomainen tulkitsee laskutuspalvelun kautta saadun palkkatulon muuksi kuin määräajoin maksettavaksi palkaksi.
Korvattavat kulut
Voitteko maksaa minulle matkakulujen korvauksia?
Työmatkoista maksettavia verovapaita matkakulujen korvauksia ovat päivärahat, kilometrikorvaus ja ateriakorvaus, sekä tositteisiin perustuvat matkakulukorvaukset, esim. juna- ja linja-autoliput ja majoituskulut. Huomioitava seikka on, että joillain ns. erityisillä aloilla, joilla työntekemispaikkaa alalle tunnusomaisen työn lyhytaikaisuuden vuoksi joudutaan usein vaihtamaan, säännökset ovat erilaiset. Tällaisia aloja ovat esimerkiksi rakennus-, maanrakennus- ja metsäala. Näillä aloilla esim. päivärahoja ei voi maksaa, ellei työskentelypaikkakunnilla yövytä.
Voimme korvata verottomat matkakulut siinä tapauksessa, että matkakuluista on sovittu toimeksiantajan kanssa maksettavaksi, joko osana kokonaiskorvausta tai sovitun palkan lisäksi. Molemmissa tapauksissa kulut täytyy lisäksi eriteltynä laskulle, toisin sanottuna ilmoitettu kuluina verottajan määräysten mukaisesti ja eritelty laskulle kuluina omina tuoteriveinään.
Tämä perustuu verottajan kannanottoon “Laskutuspalveluyritysten maksamat matkakustannusten korvaukset ennakkoperinnässä ja tuloverotuksessa”, luettavissa verottajan sivuilta:
Sellaisia työhön liittyviä matkakuluja mistä työn suorittaja ei ole sopinut toimeksiantajan kanssa voi kevytyrittäjä hakea vähennettäväksi omassa verotuksessaan tulonhankkimiskuluvähennyksenä.
Matkakuluista ja palkan osuudesta
Vaikka laskutuspalvelun kautta tehty työ eroaa luonteeltaan perinteisestä työsopimuksellisesta työsuhteesta, sitoo myös laskutuspalvelua työnantajana työsopimuksen puuttuessakin alan työehtosopimuksen palkkamääräykset, tai mikäli alalla ei ole voimassa olevaa työehtosopimusta, alan järjestöjen palkkasuositukset. Näitä vähimmäismääriä emme voi alittaa.
Mikäli laskutettuihin työsuorituksiin kohdistuneiden verottomien matkakulujen jälkeen ei palkan osuudeksi jää alan työehtosopimuksen mukaista vähimmäispalkkaa tai työehtosopimuksen puuttuessa “tavanomaista ja kohtuullista” palkkaa, tulisi matkakulujen osuutta pienentää siten, että laskutuksesta jää riittävä palkanosuus. Sillä onko kyseessä pää- vai sivutoiminen työskentely ei tässä katsannossa ole merkitystä.
Mikäli koet, että käteen jäävä nettosumma jää liian pieneksi jos kaikkia matkakuluja ei voida korvata, tulisi tällöin ensisijaisesti neuvotella toimeksiantajan kanssa laskutussumman nostamisesta siten, että siitä jäisi palkansaajaalle kohtuullinen palkanosuus ja lisäksi matkakulut. Kilometrikorvauksen ja päivärahojen tarkoitus on korvata tilapäisestä työmatkasta palkansaajalle aiheutuneita kustannuksia, jotka maksetaan palkan lisäksi, ei sen sijaan.
On myös syytä huomioida, että kilometrikorvaus on korvaus työmatkasta tilapäiselle, ns. erityiselle työntekemispaikalle. Mikäli työskentelet säännöllisesti samassa työpaikassa, eli meidän tapauksessamme saman toimeksiantajan samassa toimipaikassa, katsotaan tämä toimipiste sinun varsinaiseksi työpaikaksesi. Matka kodin ja työpaikan välillä ei ole verotuksessa työmatka, vaan asunnon ja työpaikan väliset matkakulut saat vähentää henkilökohtaisessa verotuksessasi.
Verovapaista matkakulujen korvauksista löytyy lisätietoa täältä:
HUOM! Muista aina sopia sellaisista kulujen korvauksista etukäteen toimeksiantajasi kanssa, mitkä LASKUTAT LASKULLA toimeksiantajaltasi.
Käytännössä siis sinä kevytyrittäjänä eli työn suorittajana solmit asiakkaan kanssa toimeksianto- /palvelusopimuksen, jossa sovitte mitä matkakustannusten korvauksia maksetaan ja maksetaanko matkakustannusten korvauksia sovitun palkkion lisäksi vai osana kokonaispalkkiosopimusta.
Joudun hankkimaan työtä varten tarvikkeita ja materiaaleja. Voinko saada näistä kuluista korvauksen?
Sellaiset työstä aiheutuneet tarvike- ja materiaalikulut, jotka olet laskuttanut asiakkaaltasi eli eritellyt laskulle, voimme käsitellä palkan maksussa ennakonpidätystä toimittamatta. Nämä kustannukset tulee kevytyrittäjän vaatia vielä omassa verotuksessaan vähennettäväksi tulonhankkimiskuluna.
Sellaisia tarvikekuluja joita et laskuta asiakkaalta emme voi käsitellä toimittamatta ennakonpidätystä, mutta voit hakea myös niistä tulonhankkimiskuluvähennystä.
Jotta kuluja voidaan huomioida palkan maksussa tulonhankkimiskuluna, tulee tositteet kuluista (tarvike- ja materiaaliostot, majoituskulut) lisätä laskulle laskutusjärjestelmän Kulut-osion kautta tai lähettää kuva- tai pdf-tiedostona sähköpostitse: info@finjob.fi. Kulutositteet tulee toimittaa ennen laskun lähettämistä. Ilmoita viestissä mihin laskutukseen kulut liittyvät.
Mitä kuluja ette voi korvata?
Voimme korvata sellaisia verovapaita matkakustannusten korvauksia (matkaliput, kilometrikorvaus, päiväraha, erityisalojen ateriakorvaus ja majoittumiskulut), jotka on laskutettu asiakkaalta ja eritelty laskulle.
Sellaiset tositteelliset tarvike- ja materiaalikulut, jotka on laskutettu asiakkaalta, voimme huomioida palkan maksussa tulonhankkimiskuluvähennyksenä.
Muita kuluja emme voi korvata.
Lisätietoa:
Minne kuitit ja muut tositteet lähetetään?
Voit lisätä kulut laskutusjärjestelmän kautta laskulle lisättäväksi Kulut-osion kautta.
Voit lähettää kuitit myös skannattuna pdf-tiedostoina sähköpostitse osoitteeseen: info@finjob.fi, tositteet tulisi lähettää ennen kuin lasku on lähetetty, ilmoita viestissä mihin laskutukseen ne liittyvät.
Vakuutukset
Onko minut vakuutettu työsuoritukseni ajaksi (eläkevakuutus, työttömyysvakuutus, sairausvakuutus, tapaturmavakuutus ja vastuuvakuutus)?
Eläkevakuutus
Eläkevakuuttaminen muuttui 1.5.2017 alkaen.
Eläketurvakeskus on tehnyt päätöksen, jonka perusteella laskutuspalveluiden käyttäjät eli ns. kevytyrittäjät luokiteltiin eläkevakuuttamisen kannalta yrittäjiksi 1.5.2017 alkaen. Palvelumme käyttäjät siirtyivät työntekijän eläkelaista (TyEL) yrittäjän eläkelain (YEL) piiriin. Lisätietoa YEL-vakuuttamisesta löytyy omalta sivultaan:
https://finjob.fi/usein-kysyttya/yel-vakuutus/
Lisätietoa yel-vakuutuksen ottamisesta ja maksamisesta löytyy sivulta:
Sairausvakuutusmaksu
Laskutuspalveluja käyttävien kevytyrittäjien tulee maksaa sairausvakuutusmaksua, mikäli he ovat yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan YEL-vakuuttamisvelvollisia. Vakuuttamisvelvollisuus syntyy, kun YEL-vakuuttamisen työtuloraja (8 575,45 euroa / v. 2023) ylittyy ja työskentely kestää yli neljä kuukautta. Niiltä kevytyrittäjiltä joilla YEL-vakuuttamisvelvollisuus ei täyty, ei sairausvakuutusmaksua siis peritä. Jos vakuuttamisvelvollisuus täyttyy kesken vuoden, joudumme perimään sairausvakuutusmaksun takautuvasti koko yritystoiminnan ajalta ja tilitämme sen verottajalle.
Työttömyysvakuutusmaksu
Työttömyysvakuutusrahaston uuden vuonna 2017 voimaan tulleen linjauksen mukaan, laskutuspalvelujen kautta itsensä työllistävien, ns. kevytyrittäjien, ei ole pakko enää maksaa työttömyysvakuutusmaksua eli työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuus poistuu. Linjaus perustuu siihen, että koska laskutuspalvelun kautta työskentelevä ei yleensä toimi työssään laskutuspalvelun johdon ja valvonnan alaisena, hän ei ole työsuhteessa laskutuspalveluun eikä siten myöskään ole työttömyysvakuutusmaksuvelvollinen. Laskutuspalvelun kautta tehty työ ei tavanomaisesti myöskään kerrytä työssäoloehtoa, eikä tällainen yrittäjämäinen työ kuulu siksikään työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden piiriin.
Tapaturmavakuutus
Finjob Oy:llä on voimassa oleva vapaaehtoinen tapaturmavakuutus työntekijöilleen. Vakuutusyhtiönä toimii Fennia.
Vastuuvakuutus
Finjob oy:llä on toiminnalleen vastuuvakuutus. Toiminnan vastuuvakuutus korvaa vakuutetun yrityksen toiminnasta aiheutuneet henkilö- ja esinevahingot. Vakuutus korvaa vahinkoja 1 000000 euroon saakka, vakuutusehtojen puitteissa. Vakuutus ei korvaa puutteellisesta ammattitaidosta, huolimattomuudesta tai tahallisuudesta aiheutuneita vahinkoja. Vakuutuksen omavastuu on 1000 euroa, vastuuvakuutus sisältyy palvelumaksuun. Omavastuun osalta työntekijä on velvollinen maksamaan summan itse aiheuttamastaan vahingosta. Vastuuvakuutus on otettu Fenniasta.
Sairauspäiväraha
Sairastuin, mistä haen sairauspäivärahaa?
Yrittäjän sosiaaliturva pohjautuu YEL-vakuutuksessa ilmoitettuun YEL-työtuloon.
YEL-tuloon perustuu
- sairauspäivärahasi
- äitiys- tai isyyspäivärahasi ja vanhempainrahasi
- sekä työttömyysturvasi.
Finjob Oy ei maksa sairausajalta palkkaa, tämän vuoksi haet sairauspäivärahaa Kelasta.
Lisätietoa: https://www.kela.fi/yrittaja-sairastaminen
Lisätietoa Eläketurvakeskuksen sivuilta:
Verokortit
Pitääkö verokortin olla alkuperäinen? Minne se lähetetään?
Verokorttia ei tarvitse lähettää alkuperäisenä, vaan OmaVerosta ladattu verokortti, skannaus tai selkeä kuva paperisesta verokortista riittää.
Kortin voi lisätä laskutusjärjestelmän kautta kohdasta Verokortit tai lähettää sähköpostitse osoitteeseen: info@finjob.fi.
Otamme vastaan verokortteja myös paperisena, ne voi lähettää meille postitse osoitteeseen:
Finjob Oy
Kirkkokatu 37 A 25
70100 Kuopio
Kuinka tilaan verokortin ja mitä siinä täytyy ottaa huomioon?
Verokortin verkossa saat tilattua osoitteessa:
https://www.vero.fi/sahkoiset-asiointipalvelut/verokortti-verkossa/
Ohje laskentaan löytyy sivulta:
https://finjob.fi/tutustu-kevytyrittajyyteen/verokortin-laskenta-2022/
Käteismaksut
Voinko myydä palvelujani käteisellä tai maksupalvelun kautta ja tilittää ne teille?
Valitettavasti emme voi vastaanottaa käteismaksuja tai maksuja maksupalvelujen kautta.
Verohallinto kielsi tämän 18.8.2022 tulleella ohjeellaan: